pühapäev, 17. veebruar 2019

28.01.2019

28.01.2019

Töönädala algus siiski kell 10. Restaureerimine suuresti terve see nädal, nii näitab esialgne plaan.
Jälle ikka oma puittahvlite pinnaviimistluse korrigeerimine, sest kui kunagi tuleb aeg, siis....
Täna enam kulda ette ei anta, ei tea, kas midagi sai liigselt ära puhastatud, aga sahtlid detailidega seisavad. Saame vaadata, mida teised ja ikkagi kogenud kohalikud õpilased teevad. Kes aurutab mingit peenet väärispuidust spooni aluselt lahti, kes lapib kuldset ja eebenipuust detailidega kella. Mõnel on lihtsalt üks vana mahagonist ja pronkskaunistustega kapp. Rahvast on siiski täna vähe.
Õpetaja viipab mind kuskile. Võtan pika ja sirge sammu. Läheme allkorrusele ja sadulseppade töömaale. Ära tooma kolme tooli, mida ta meile nokkida on plaaninud anda. Polstrid on maas, vaja on lahti võtta tapid, keeled ja pesad puhastada. Selleks kasutame piirituse vesilahust, geeli ja mähist. Seda küll vaid tapikeeltel. Tapipesad puhastame peitliga kraapides. Kaaplehte, kui sellist ei tarvitata.
Toimetame vaheldumisi oma puittahvliega ja toolidega.Toolid on õpetaja sõnade kohaselt suhteliselt laiatarbekaup, vanust ca` 100 aastat, aga kuna midagi unikaalset pole, siis hind umbes 200 € ja tudengitele katsetuseks sobilik. Restaureerimise maksumus olevat sellisel toolil alates 800 €, nii et minu arvates tasub mõelda, kuhu ja millistele esemetele õppinud restaureerijatel oma panust anda.
Näeme päeva lõpetuseks, kuidas kaunis keerulise kujuga kelladetail vaakumpressi pannakse, kuna muidu on rikkalike ja profiilsete elementide kleepimine ja fikseerimine puidust alusele lausa võimatu.
Erinevad kiled, mahulised võrgud jms. võimaldavad selle keeruka detaili elementide fikseerimise vaakumpressi meetodil teostada. Rõhuks -0,6 atm, kestvuseks 24 tundi ja kilekott imes ennast tootele. Homme saame siis tulemust näha.

Näiteid erinevatest väärispuidu liikidest

Materjal, mida enam ei ole ja enam ei tule

Esialgu käisin restau jaoks vanu toole toomas

Siiski ei suutnud kohe lahkuda

Pidin ikka veel polstrit uudistama

Õpetaja puurib puittüübleid välja

Geelja ainega kaetakse tapikeeled, et neid liimist puhtaks saada

Ja mähitakse kilesse

Selline ese anti harjutamisesks (lammutus + kokkuliimimine)

Ja nii näeb välja koolilõuna (panin juustu ja makarone võrdselt)

Tehnoloogiline protsess, tool on ootel

Föön, kalaliim ja lai haamer pronksliistude paigaldamiseks

Kuumutades, sooja veega leotades ja metalliga aidates eraldub spoon aluselt

Eraldatud spoonileht

Võtame tooli algosadeks

Stiilinäide keeruka detaili liimimise abiklotsidest

Vaakumkott keeruka kujuga detaili liimimiseks



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar