esmaspäev, 28. jaanuar 2019

23.01.2019



23.01.2019.

Õpetaja Eric ja kõrrepulk
Hommik koolimajas algas marketrii klassis. Õpetaja Eric näitas ette kuidas osav mees rukkikõrtest ilu loob. Oli ilus küll. Selleks aga peab sul üks õige ja lapik pulk olema. Pulga toorikud ta tegi ja meile ulatas. Tema paljutähenduslik miimika suunas meid neid lõpuni viimistlema. Ühest otsast kumer, teisest terav, servad pehmendatud, pealt kumerdatud, üleni lihvitud ... ja tegemist ning tema nõudmistele vastava sobiliku töövahendi viimistlemist oli omajagu. Lõpuks ta noogutas (olukorraga leppinult) ja lubas meil suurset kastist omale rukkikõrred valida. Lõhestasime need oma äsjase uudse töövahendiga ja triikisime kõrred pressrauaga lapikuks. Eric ulatas meile puitkiudplaadi tüki, millele joonistasime 3 x 3 cm ruudustiku. Ruudustiku pidime täitma triigitud kõrtega. Just nagu malelaud, et tekiks muster. Kõrte liimimiseks alusele oli PVA laadne toode täitsa OK. Saime osa ruudustikust täidetud ja selleks korraks oli see tund otsas.
Restaureerimise klassis ootas meid teistlaadne väljakutse. Pihku anti šellakiga viimistletud puittahvlid kauni ornamentikaga. Maalriteibiga märgistasime tahvli pinnale kastikesed, et proovida erinevaid keemilisi vahendeid viimistluse eemaldamiseks. Proovisime nii kangeid, kui ka 50% peale lahjendatud segusid. Paremini töötas šellaki puhul lahjendatud piiritus. Aga seda ujutamist ja karukeelt tuli ikka ohtralt pruukida, et korralik tüse polituur eemaldada ja puhas puidupind alt paljastuks. Alles siis sai alustada pimsskivi pulbri ja poleerpalliga puidusüü pooride täitmist, et aluspind enne uue viimistluskihi andmist oleks ideaalne peegel. Ja see on väga, väga pikk protsess.
Ikka tundub õpetajale, et miskit on vajaka (näiteks korda veel umbes kaheksa korda, ja siis vist on OK, aga vaatame). Puidusüüd peab täitma paksu puuvillase riide (õhuke riie kulub läbi) sisse keeratud puuvilla niitidest pusaga. Kivipuuder puidupinnale ja piiritus pallile ning perpetum mobile...
Ega sellel päeval muud ei suutnudki. Tuli päästev koolikell.


Kes rõõmus (alguses), kes pisut kohmetunud

Parima lahenduse otsing šellaki eemaldamiseks

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar