teisipäev, 22. jaanuar 2019

22.01.2019


Terve päev on planeeritud restaureerimise töökojas. Google translator ajab asja siiski ära. Alguses tõlgime miskipärast suunal prantsuse-inglise. Aga saab ka prantsuse-eesti. Kasutame mõlemat. Tundub paljulubav. Õpetaja rõõmustab meiega koos (kohati tundus, et isegi pisut rohkem).
Töökojas näeme esemete väga põhjalikku dokumenteerimist ja restaureerimismapi tarbeks informatsiooni koostamist. Seda nii alguses, kui ka pidevalt iga töö etapi käigus. Pildistamine ja kirjutamine käib koos tööga.
Eseme ülevaatus

Väga palju on esemetel kasutatud pronksist kaunistusi (tihtipeale kaetud ka lehtkullaga). Sellisel juhul tehakse igale esemele vastav sahtel/sahtlid (ca`80 x 80 cm), kuhu kõik lahti monteeritud metalldetailid puhastamiseks laiali laotatakse. Iga detail saab oma täpse markeeringu, kontuur joonistatakse sahtli põhjas olevale papile ja fikseeritakse sinna eseme kinnitamiseks kasutatud originaalnaelaga. Kõik, mis sealt puhastamiseks võetakse läheb pärast oma kohale. Igal kruvikesel, naelal ja metallitükikusel on oma kindel koht. Midagi ei lähe segi ja midagi ei kao ära. Vajadusel on pisidetailid paberteibi alla kinnitatud.

Alguses võtavad sellised ajaloolised väärtused üsna kohmetuks. Kell, mis võib-olla oli kuninga magamistoa kaminasimsil on nüüd su käte vahel. Meenub hetk, kui esiklaps mulle sünnitusmajas ulatati...


Sahtlipõhja fikseeritud detailid

Kirjutuslaua detaili restaureerimine
Paranduste fikseerimine

Kella pronksviimistluse parandus

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar