esmaspäev, 21. jaanuar 2019

21.01.2019

21.01.2019

Soovitus meie kohaliku koordinaatori ja korraldaja madame Anne-Laure poolt oli ilmuda koolimajja esmaspäeval kell 13. Pidasime vajalikuks ja viisaks nii ka teha. Eks nad ise alustavad ka esmaspäeval suhteliselt hilja (mitte küll nii hilja), aga seekord oli siis meiega nii.
Järgnes ringkäik peaaegu tervet kvartalit hõlmavas koolikompleksis. Palju erinevaid töötubasid, õppeklasse, masinasaale, abiruume ja muu selline koolimajalik ruumindus.
Suurt kergendust tundsime kuuldes koolisöökla olemasolust. Proovisime kohe järele. Nimed ukse juures kirja ja arveldamine kunagi hiljem (ilmselt siiski enne praktika lõppu). Valik lihtne (kala, liha, friikad, ahju köögiviljad, pasta, kook, jogurt, puuvili). Juuakse vett ja suppi ei pakuta. Hind natuke alla 4 €. Portsud suured, kokad tõstavad soovitu kiire vilumusega taldrikule ja ...merci.
Päeva lõpetuseks saime ringi vaadata antiikmööbli restaureerimise töötoas. Vähemasti nii oli prantsuse keelselt uksesildilt võimalik üheselt aru saada. Inglise keelt räägivad üksikud õpetajad,
mõneti rohkem on neid, kes kuidagi inglise keelt pursivad. Väga paljud (enamus) aga räägivad
prantsuse keelt täitsa vabalt. Ja õpilastega sama. Endal tundub päris ebamugav (nii mõnelgi õpetajal samuti), kui küsida tahaks ja teine seletada, aga no ei saa ikka vabalt seda teha. Üldplaanis võib loota, et mõistame mida teine öelda või näidata tahab, aga kahjuks põhjalikuma vestluseni jõuab harva.
Esemed, mis aga töötoas korrastamise ja restaureerimise järge on ootamas on väärikad. Materjalideks kallid troopilised puuliigid, pärlmutter, elevandiluu, kilpkonna kilp, pronks ja lehtkuld. Ajastuks enamasti 18. ja 19. sajand.
Koolipäev läbi ja ega esmaspäeval vist polegi rohkem väga kombeks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar